Поклон пред теб, Апостоле!

19.02.2013 16:59

 

19 февруари – 140 години от гибелта на Апостола

Основно училище „Васил Левски” откри деня с провеждането на състезания „Лъвски скок”.

Програмата продължи с литературно четене в актовата зала. Изпълнението на учениците доказа гордостта, че те са възпитаници на училище, носещо името на най-святата и обичана личност на България – Васил Левски. В края на четенето прозвучаха силните и емоционални обръщения: „Мили Апостоле, днес - 140 години тъжно отбелязваме твоята гибел. Така ни се иска да чуем от теб за всичките интересни случки, които си преживял, но не можем. Само четем за тях…Гледаме портрета ти… Твоят поглед ни следва навсякъде. Възхищаваме се на твоята смелост и на твоята мъдрост. Вдъхваш ни кураж и сила. Спокойствието в най-опасните и тревожни моменти ни подхранват с надежда и спокойствие, че винаги има изход от такива тежки ситуации, в които живеем. Четем, пишем за теб с удоволствие, защото си личност, за която винаги има какво още да се каже и напише. Знаеш ли Дяконе, че цяла България те помни с твоята дързост, с твоето безстрашие, с  твоята любов към отечеството? Ние съжаляваме за твоята гибел, макар че всъщност Ти си и ще бъдеш винаги с нас!”

Искрено твои ученици от училище „Васил Левски” град Враца

Господин Румен Петков – директор на училището награди изявилите  се ученици в проведените състезания по краснопис в начален етап, рисунки, посветени на Апостола, както и проведената историческа викторина, свързана с живота и дейността на Васил Левски. Бяха отличени  най- интересните „Писма до Апостола” и есета на тема: „Моето училище”.

Тържеството започна с панихида пред паметника в двора на училището. Деца, ученици, учители, родители с цветя и венци изразиха своята почит към великия българин.

В памет на Левски, учители и ученици поднесоха цветя пред бюст паметника на Апостола, след което се включиха със стихове в общоградското тържество в центъра на града.

                                                                                           М. Ангелова