Визита на канарските острови

Визита на екип от ОУВасил Левски” град Враца на един от Канарските острови по Международен проект

           От 17.05.2014г.  до  22.05.2014г.  екип от ОУ “Васил Левски” град Враца участва в работна среща по международен проект „Виж света през детските очи”  на остров Тенерифе, Испания.

          Това е четвърта среща за представяне на реализираните дейности по проект „Виж света през детските очи”, финансиран от програма на Европейската комисия в рамките на програма  “Учене през целия живот”, секторна програма  “Коменски”-многостранни училищни партньорства.     

         Във визитата участваха представители на училищата от страните партньори: Испания/домакин на работната среща/ Полша/координатор на проекта/, Румъния, Гърция, Италия, Франция, Турция, Кипър и България.

          Екипът посети училище CEIP Juan Garcia Perez на остров Тенерифе, Испания. Факт е, че в училището се обучават около 1000 ученика от 100 националности.

         Четвъртата мобилност бе свързана с представянето на рисунки, костюми и комикси на тема: „Вълшебните приказки  в моята страна и другите европейски държави”. В училището бе организирана изложба на страните партньори.

        На срещата домакините организираха концерт с  традиционни канарски ритми, музика, песни и танци. Ученици от училището домакин представиха на английски език вълшебната приказка „Снежанка и седемте джуджета”. Те показаха завиден актьорски талант и артистични умения.  По атрактивен начин домакините пресъздадоха атмосферата на Канарския карнавал, облечени в богато украсени костюми, с пъстри пера и лъвски глави.

          В специална работна среща координаторите  дадоха оценка на първата година от работата по проект „Виж света през детските очи”. Обсъдиха се положителните страни и трудностите през първата година от стартирането на проекта.

Пребиваването на Канарските острови продължи със занимания по зумба танци.

         Всяка страна партньор посети учениците от определен клас. Гостуващите учители и ученици проведоха съвместни дейности с  учениците. Българският екип гостува на учениците от пети клас.  Те имаха богата информация за географските особености и природни забележителности на България, нашите  обичаи  и традиционни ястия.

        Испанските ученици разшириха своите познания чрез презентирането на видеоклипове за България и Враца.

        Гостуващите партньори се запознаха с особеностите на образователната система на Канарските острови, с традициите и обичаите на домакините.

        По време на визитата  бяха разгледани забележителностите на остров Тенерифе. Всички бяха впечатлени от красивата природа и гостоприемството на хората от Канарските острови.

              

        В края на календарната година училище “Васил Левски” предстои да бъде домакин на проекта, за което набелязва интересни мероприятия и дейности.