19.02.2012

19.02.2012 22:26

Гибелта на Апостола – безсмъртие на човешкия дух!

В историята има бележити личности, но една от най-светлите, най-обичаните, най-българските остава личността на Апостола на свободата. И тази година учениците от ОУ „Васил Левски” град Враца посветиха седмица на своя патронен празник.
139 години от гибелта на Апостола. По традиция всяка година в училището 19 февруари се предшества от поредица прояви, в които голяма част от учениците вземат активно участие – споделя Румен Петков – директор на училището. По този начин всяко дете научава и допълва знанията си за великия българин.
В чест на великата и светла личност се проведоха редица мероприятия и дейности. Организиране бе училищен конкурс за творчество в две направления  под надслов – „Левски през моите очи”  литература /стихотворение и есе/ и в направление изобразително изкуство в две възрастови групи І – ІV клас и V – VІІІ клас. Най-добрите творби бяха наградени с грамоти и предметни награди, а рисунките подредени в изложба във фоайето на общината. За малките ученици бе организиран конкурс за рецитиране на стихотворения, посветени на Апостола. Най-голям интерес предизвика състезанието между V и VІ класове „Аз познавам живота на Васил Левски”. В часовете на класа бе проведена беседа за Васил Левски.
Учителската колегия взе участие и в организираните градски събития в чест на Апостола. На 17 февруари присъстваха  в историческия музей на Вечер за Апостола на свободата, с участието на проф. Андрей Пантев. На паметната дата 19 февруари,  се поднесоха цветя пред паметниците бюст – паметника на площад Левски на едноименния площад в града. За първи път училището участва и в литийно шествие от храм –паметник „Св. Софроний епископ Врачански” до паметника на Васил Левски пред Пощенската палата. Учениците участваха и в градското тържество с изпълнения на стихове за Левски.
Студеният и мразовит ден, пронизващият вятър на 19 февруари отново ни напомни за един велик герой, който остава във времето и в нашите сърца завинаги! Ученици и учители, граждани отдадоха уважение към безсмъртното дело на Апостола с поднасянето на венци за признателност.